Што ја „убива“, а што ја зацврстува ерекцијата?

Постојат три вида ерекција – рефлексна, која настанува со физички контакт, психосоматска, која настанува со аудиовизуелни стимулации и таканаречена ноќна ерекција.

Наводно, јачината на стимулот влијае врз цврстината на ерекцијата, но и на должината на пенисот. Пенисот е најдолг после орална стимулација, а се издолжува за околу 0,3 сантиметри.

Важно е да се наспомене дека кај 70% од мажите пенисот во ерекција е искривен. Па, доколку спаѓате овде, нема потреба за грижа.

Најчесто пенисот е искривен кон левата страна, и почесто кон горе. Искривеноста не е никаков проблем, сè додека не предизвикува болка.

shto-ja-zacvrstuva-erekcijata-a-shto-mozhe-da-ja-ubie-02.jpg

За време на ерекција, должината на пенисот се зголемува за околу 3 сантиметри. Кај некои мажи може да се зголеми и за 5 и повеќе сантиметри.

Нормално е да сакате да знаете што всушност влијае врз вашата ерекција, зошто понекогаш не можете да ја постигнете, но и што е она што ја зацврстува.

Влијанието на кондомите

Кондомите можат да имаат влијание врз ерекцијата, но тоа не е причина да ги избегнувате.

Важно е да најдете кондом со големина што ви одговара, а потоа неговото користење ќе ви стане навика.

Експертите напоменуваат дека во повеќето случаи, проблемот со ерекцијата не е поради кондомот, туку поради нешто друго како воспаление на простата или слаба циркулација.

shto-ja-zacvrstuva-erekcijata-a-shto-mozhe-da-ja-ubie-04.jpg

Мастурбација

Ако мажот немал секс и не мастурбирал неколку денови, ова ќе се одрази на ерекцијата. Во овој случај, ерекцијата е цврста, а пенисот може да изгледа дури и поголем.

Причината за ова е зголемениот доток на крв во органот.

Цигари

Цигарите се штетни за сите органи, вклучувајќи ги и половите.

Никотинот може да има лошо влијание врз циркулацијата на крвта, која пак е клучна за цврста ерекција.

shto-ja-zacvrstuva-erekcijata-a-shto-mozhe-da-ja-ubie-05.jpg

Повеќе месо, „помека“ ерекција

Едно истражување покажало дека јадењето премногу месо има лошо влијание врз ерекцијата.

Па доколку сте забележале проблем, пробајте да консумирате повеќе овошје и зеленчук.

shto-ja-zacvrstuva-erekcijata-a-shto-mozhe-da-ja-ubie-03.jpg

Колку ерекции на ден е нормално?

Машките и женските гениталии се „изградени“ на различен начин, а поради ова се разликува и сексуалната желба кај двата пола.

Во просек, мажите имаат околу 11 ерекции во текот на денот и околу 9 за време на спиење.

Според некои пресметки, во текот на животот мажите ејакулираат по околу 7.200 пати.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Twitter