Штипјани имаат одговор зошто сеуште ги нема ластовичките – ВИДЕО

И покрај тоа што Април ја полни првата декада а ластовички годинава сеуште никој не видел. Се случyва ли нешто со инстинктот на птиците или со nриродата? „Не не сме виделе оваа година а зошто е тоа така не знам“ изјави анкетиран граѓанин од телевизија ТВ Стар која направи анкета на прашањето – зошто ластовичките yште ги нема?

Ги нема не само ластовици туку и други птици нема, изјавија анкетираните граѓани. „Почуствуваа ластовичките дека времето е лошо и затоа ги нема. До лани на телефонските жици беа околу илјада, сега жиците се nразни, а тоа кажува нешто“, изјави анкетиран граѓанин од Облешево

„Сега не е време за нивно доагање. Тие доагаат по Влегиден,а тоа е за помалку од две недели“, изјави анкетиран граѓанин на Облешево

Дали досега се случило нивното доагање тие толку да го одложат и што според вас е причината?

„Мислам дека поради климатските промени е сетоа ова… Па норамално тоа е се од 5Г“ изјавија анкетираните граѓани

Но, освен ластовичките, годинава со доагањето многу доцнат и штрковите. Во нивното омилено место , Чешиново- Облешево нив ги има невообичаено малку во споредба со минатите години.


Фото
„Жално е, дали пет гнезда тука во Облешево се со штркови. Лани беа сите полни, сега се е празно, ги нема“, изјави анкетиран граѓанин на Облешево

„Оваа пролет има штркови но во далеку помал број. Причината не знам да ја објаснам“, изјави анкетиран граѓанин на Облeшево

Има или нема мала мистерија открива науката.

Значи ова можеме да кажеме дека пред се има врска и со климатските промени но сеуште е рано не се работи за никаков феномен, мислам дека до крајот на мај постепено ќе доаѓаат ластовичките“ изјави изјави Богољуб Стериовски, Македонско Еколошко друштво

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Twitter