Професор прогнозираше кога ќе престане да се шири корона вирусот!

По добиената нобелова награда за хемија пoврзана со развивање на повеќекратни модели за комплексни хемиски системи, статистиката го натера да заклучи дека, спротивно на мрачните прогнози што се „продаваат“, ширењето на вирусот ќе престане.

Во 2013 година, Мајкл Левит ја доби Нобеловата награда за хемија за „развивање на повеќекратни модели за комплексни хемиски системи“. Тој е Биофизичар и професор на универзитетот Стентфорд.

Статистиката го натера да заклучи дека, спротивно на мрачните прогнози што се „продаваат“, ширењето на вирусот ќе престане.

-Стапката на вирусна инфекција во провинцијата Хубеи се зголемуваше за 30 проценти секој ден – тоа е застрашувачка статистика. Јас не сум специјалист за грип, но можам да ги анализирам броевите и тоа е експоненцијален раст. Со оваа брзина, целиот свет требаше да биде заразен во рок од 90 дена, рече Мајкл Левит.

Но, тогаш трендот се смени. Кога Левит започна да ги анализира податоците на 1 февруари, Хубеи имаше 1.800 нови случаи секој ден, а за шест дена тој број достигна 4.700, рече тој.

„Тогаш, на 7 февруари, бројот на нови инфекции почна да се намалува линеарно и не запре. Една недела подоцна истото се случи и со бројот на починатите. Оваа драматична промена во кривата ја обележа средната точка и даде подобро предвидување за времето кога ќе заврши пандемијата. Врз основа на ова, заклучив дека ситуацијата во Кина ќе се подобри во рок од две недели. Навистина, сега има многу малку нови случаи на инфекција “.Секој ден се пријавуваат нови броеви на различни субјекти, како што е Светската здравствена организација (СЗО). Левит започна да испраќа редовни извештаи до своите кинески пријатели. Врз основа на зголемениот број на инфекции и смртни случаи, рече тој, вирусот најверојатно ќе исчезне од Кина до крајот на март.

Првично, рече професор Левит, секој пациент од коронавирус во Кина во просек изнесуваше 2,2 лица на ден – што може да бележи експоненцијален раст што може да доведе само до ката строфа.

„Но, тогаш започна да опаѓа и бројот на нови дневни инфекции сега беше скоро нула“. Тој повторно го спореди ова со каматните стапки: „дури и ако каматната стапка продолжува да паѓа, вие сепак заработувате.

Сумата што ја вложувате не се намалува, таа само полека расте. Кога зборуваме за болести, луѓето се многу исплашени затоа што секој ден слушаат за нови случаи. Но, фактот дека стапката на инфекција забавува значи дека крајот на пандемијата е близу“.Затоа, постојат неколку причини за ова. Во експоненцијални модели на раст, претпоставувате дека новите луѓе можат да се заразуваат секој ден затоа што постојано запознавате нови луѓе.

Но, ако се земе предвид вашиот социјален круг, вие во основа секојдневно се сретнувате со истите луѓе. На пример, можете да запознаете нови луѓе во јавниот превоз; но дури и во автобус, по некое време, повеќето патници ќе бидат заразени или имуни.

Друга причина зошто забавува стапката на инфекција е поврзана со упатствата за физичко растојание.

„Не гушкајте го секој човек што го сретнувате на улица сега и ќе избегнете средба лице в лице со некој што има настинка“, рече Левит.

„Колку повеќе се придржувате кон тоа, толку повеќе можете да ја одржите инф екцијата под контрола. Значи, во вакви околности, превозникот ќе зарази само 1,5 лица на секои три дена и стапката ќе продолжи да опаѓа “.

Според Левит, карантинот прави разлика, но има и други фактори. „Знаеме дека Кина беше под карантин, луѓето само излегуваа од дома да купуваат нешто и избегнуваа контакт со другите.

Во Вухан, кој имаше најголем број на инфекции во покраината Хубеи, сите имаа шанса да се заразат, но само 3 проценти се заразија “, објасни тој.

„Дури и на Дијамант принцезата (брод погоден од коронавирусот), стапката на инфекција не беше повисока од 20 проценти. Врз основа на тие статистики, рече Левит, тој заклучил дека многу луѓе се природно имуни на вирусот. Експлозијата на случаи во Италија е загрижувачка, рече Левит, но проценува дека тоа е резултат на поголем процент на постари лица отколку во Кина, Франција или Шпанија.

Кина направи одлична работа и успеа да добие целосна контрола врз вирусот, рече Левит.Левит не сака да прави глобални прогнози. Во Кина, рече тој, бројот на нови инфекции наскоро ќе достигне нула, а Јужна Кореја ја помина средната точка и веќе може да има крај на тоа. Што се однесува до остатокот од светот, сепак е тешко да се каже, рече тој.

„Ќе заврши кога сите оние што се болни ќе се сретнат само со луѓето што веќе ги заразиле “, поентира Проф. Мајкл Левит.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Twitter