Израел го најде решението – еве кога ќе биде достапна вакцината за Ковид-19

Вакцината која веќе неколку недели се чека, која е наменета против коронавирусот, на која и се посветија и работат израелските научници ќе биде подготвена за тестирање за неколку недели, но нема да биде достапна со месеци, поради долгиот и понекогаш бирократски тест и процес на одобрување од светската здравствена организација.

Како што пишуваат порталите во Израел, државниот институт „Мигал Галиле“ веќе четири години работи на вакцина што би можела да се користи за различни видови вируси и може да се прилагоди на актуелниот вирус „Ковид-19“.

Членот на медицинскиот тим, Хан Кац, изјави дека оваа нова орална вакцина против вирусот корона, земена од возрасни и деца, може да ги ублажи симптомите на вирусот и да ги претвори во „многу благ студ“ и многумина не би го имале .

Вакцината којс ке биде пласирана ќе содржи специјално произведени протеини.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Twitter