КУМАНОВО – Медицински персонал позитивен на вирусот

Откако петмина во кумановската болница се заболени од коронавирус, Куманово се става во карантин. Станува збор за двајца доктори, една медицинска сестра и еден пациент. Земени се вкупно 63 брисеви за тестирање на вработените од болницата од семејството на пациентка која што почина од вирусот. Сите заболени од Ковид-19 имале контакт со починатата.

Поради тоа што едно лице од заразените кое е дел од медицинскиот персонал живее во околината на градот, поради што на владина седница одлучено е да се укине целосно меѓуградскиот превоз и градскиот превоз во Куманово.

„Сметаме дека со овие мерки и укинување на врските има сериозна шанса да се спречи патот на ширење на вирусот. Интензивно се работеше се правеа интервјуа, се проценуваа секундарните контакти. Има 5 позитивни пациенти, тројца се здравствени работници, двајца лекари и една медицинска сетстра, Детално се испитува семејството од страна на епидемиолозите од Центарот за јавно здравје во Куманово. До вечерва ги очекуваме резултатите од земените 63 брисови“, изјави Филипче.Во Куманово е направена интензивна комуникација и засега ниту еден од семејство на починатата нема симптоматологија.Во овој град има вкупно осум случаи на коронавирус, вклучително и пациентка која што почина од Ковид 19. Филипче нагласи дека бил направен уште еден тест кај пациентката посмртно и таму се потврдила таа сензитивност на тестот, односно дека некогаш не се 1оо посто сигурни овие тестови.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Twitter