Кинески експерт го прогнозираше крајот на епидемијата на коронавирус

Епидемијата на КОВИД-19 која ја зафати цела планета и која се шири брзо и одзема животи ширум светот ќе престане да постои и да се шири по летото 2020 година. Ова е предвидување на Жонг Наншан кој е претседателот на специјалниот комитет за контрола на епидемии на државниот кинески здравствен комитет.

Според Жонг Наншан, епидемијата ќе продолжи ширум светот барем до јуни. Тој верува дека привремените мерки за контрола на вирусот ќе имаат за цел да спречат понатамошно ширење на вирусот, но не и да го цпречат целосно.

„Епидемиите во светски рамки … ќе продолжат барем до јуни“, истакна Жонг Наншан.

Според последните податоци од светската здравствена организација, повеќе од 109,000 луѓе низ целиот светот се носители на коронавирусот. Повеќе од 3.800 луѓе починале, а 61 000 се опоравиле.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Twitter