Имало заболен од коронависус заедно со лекарите од Македонија кои биле на конгрес во Шпанија

Лекари од Македонија биле во на конгрес каде лице заразено било заразено од коронавирус. Поточно двајца лекари кои патувале во Мадрид, Шпанија каде биле на конгрес, еден од предавачите бил позитивен на тестот од коронавирус.
Министерот за здравство, Венко Филипче информирасе дека лекарите пристигнале во саботата и имале контакт со потесното семејство.

На двете лица им е наоравен тест за коронавирус и резултати од истиот се очекуваа вчера попладне. По добиените резултати лекарите ке бидат под надзор во 14 дневен домашен карантин.

– Со оглед на тоа дека лекарите укажуваат дека со тој предавач немале контакти, како што немале контакти ниту со друг заболен, со оглед на малата експоненција од само ден и половина, сметаме дека е исклучително мал ризикот тие да бидат заразени, а уште помал ризикот да бидат преносители, зашто нема временски интервал во кој може да станат вирулентни. Но, за секој случај препорачуваме мерки – рече министерот за здравство Венко Филипче.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Twitter