ЗА ЖАЛЕЊЕ СЕ: Текстилните газди ќе се иceлат ако се зголеми минималната плата

„Во делот на најавите за понатамошно зголемување на минималната плата … тоа на крајот на денот нема да им наштети на сопсвениците кои ќе бидат приморени да затворат своите фабрики, туку многу повеќе ќе им наштети на самите вработени во оваа индустрија“,

рече Дарко Лазаров, универзитетски професор

Сопствениците на сите текстилни фабрики се повеќе размислуваат својот капитал да го преселат во други сектори бидејќи во овој сектор недостасува квалификуван кадар, а нема ниту профит, велат економистите.

Во мометов во текстилната индустрија работат околу 30 илјади луѓе, а според статистичките податоци се исплаќаат плати во висина од 17.800 денари.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Twitter