Еве кога треба да го очекуваме крајот на Ковид-19 во Македонија

Најчесто најсилниот удар од вирудот според епидемиолозите се очекува во третата и четвртата недела од епидемијата.

Во нашата држава првиот случај на заболен од корона вирусот беше речистриран на 26 февруари.

Прво зсболенатс пациентка која беше позитивна на корона вирусот беше згрижена на Клиниката за инфективни болести во Скопје.

Моментално се наоѓаме некаде на почетокот од третата недела и досега речиси успешно ја контролираме ситуацијата со вирусот и покрај големиот број на грагани кои не се придржуваат кон мерките на Владата.

Како што вели познатиот српски доктор Несторовиќ, во Грција во овие моменти епидемијата е сериозна, но тие имаат повисок индекс на УВ зраци, па кај нив најверојатно ситуацијата ќе се среди нешто порано. Според него, постојат и некои добри вести во врска со пандемијата – во едно предградие на Милано, во Италија бројот на нови случаи инфицирани стагнира, што би можело да се рече дека епидемијата полека го достигнува својот врв и почнува да опаѓа.

Во Кина врвот на епидемијата беше во средината на февруари, и од тогаш помина месец и половина, и епидемијата стивнува.

Математички модел на шведски и швајцарски научници укажува дека мај, најдоцна јуни, би можел да биде периодот кога епидемијата ќе почне да заминува, вели познатиот доктор Бранимир Несторовиќ, детски пулмолог и алерголог во Универзитетската детска клиника во Белград.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Twitter