Домашен “притвор” поради коронавирусот во Македонија

Доколку имате симптоми на корона вирусот, нема потреба да кревате паника, се што треба да направите е да се јавите на телефонските броеви кои беа споделени од Институтот за јавно здравје.
Поради коронавирусот во Македонија беа откажани прилепскиот и струмилкиот карневал, се со цел да се спречат вило какви јавни настани. Исто  така сите спортски напревари во државата се одвиваат без публика.

Во нашата земја бројот на заразени од коронавирус сеуште е непроменета и останува само еден случај кој е заразен, односно жената која се врати од Италија. Таа се наоѓа во добра општа состојба, повеке нема температура и се наоѓа во процес на оздравување. Сите останати лица кои беа тестирани, резултатите од тестовите беа негативни, но сепак ке останат во изолација порани можниот процес на инкубација кој трае две недели.

Како мерки за превенција се добро познатите за одржување на хигиена, често миење ан рацете и зајакнување на имунитетот.
Се апелира до сите лица кои патувале во странство особено во земјите каде има најголем процент на заразенос да не одат на работа и да не присуствуваат на јавни настани, а доколку почувствуваат некои симптоми веднаш да се јават на екипите за да излзат на терен и да го прверат пациентот.

Како резултат на изјавата на надлежните кои истакнаа дека доколку почувствувате симптоми не треба да одите на лекар, туку треба да останете во домашни услови, па од оваа изјава се воспоставува мислењето кај граѓаните на социјалните мрежи дека колколку настане епидемија на коронависусот македонците ќе останат во домашен притвор. Други пак споделуваа дека нема простор за паника и ги охрабруваат оние кои безпотребно се плашат од коронавирусот.
Иако на социјалните мрежи се шират секакви шпелулации сепак официјални ивори и најрелевантни се оние кои ги презентирааат од Министерството за здравство.

Не постои простор за паника и било какво стравување од корона вирусот, бидејки државата е подготвена да постапи во било какви услови.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Twitter