ГОСТИВАР СЕ ГУШИ! – Измерени СМРТОНОСНИ 983 µg/m3 ПМ10 честички

Во алармантна црвена боја утринава се обоени мерните станици кои го мерат загадување во Македонија. Но, посебно загрижувачка денеска е состојбата во Гостивар, каде утринава се измерени 983 микрограми на метар кубен ПМ10 честичк

Утринава алармантно црвено светло го обои Гостивар. Состојвата на восдухот во Гостивар е на загрижувачко ниво, каде се измерени 987 микрограми на метар кубен ПМ10 честички. Која е прочината за ова загадување, Гостивар се гуши, дали надлежните превземаат мерки за заштита?

Покрај Гостивар денес во државата високо ниво на загаденост утринава има и во Скопје. Кај Ректоратот се измерени дури 425 микрограми на метар кубен ПМ10 честички, во Лисиче се измерени 155 µg/m3, а во Карпош високи 118 и Тетово со 110 µg/m3 ПМ10 честички.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Twitter