Банкнотите не се толку ризични за пренесување на вирусот – Изјавија експертите

Експертитите истакнаа дека банкнотите не се особено ризични за пренесување на новиот коронавирус или Ковод-19.

Роберт Кох, односно германскиот директор на индтитутот за ингективни болести изјави дека допирањето банкноти не претставува посебен ризик од инфекција со новиот коронавирус.

„Пренесувањето на вирусот преку банкноти не е од особена важност“, рече Лотхат Вилер.

Тој додаде дека најголем ризик и извор нс пренесувсње се секретите на заразените лица. Неговите изјави се спротивставуваат на официјалните претставници на Светската здравствена организација, кои ги советуваат луѓето да ги мијат рацете по ракувањето со банкноти.

Германија има регистрирано 1.269 заразени, меѓу кои и два смртни случаи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Twitter